Wat is Hub

Hub is geen afkorting (om maar direct met de deur in huis te vallen). Een hub is een element dat op zichzelf niets doet, maar waarop verschillende dingen aangesloten kunnen worden en die onderdelen met elkaar verbindt, waardoor doorstroming tussen de verschillende elementen mogelijk wordt. Een grote luchthaven kan een hub zijn. Een plaats waar verschillende jongeren samen komen om dingen met elkaar te delen, kan een hub zijn. Een hub verbindt verschillende delen tot één geheel. Vandaar: hub. Met dit project willen we een hub creëren waardoor (maatschappelijk kwetsbare) jongeren hun ervaringen met elkaar kunnen delen en daar creatief en kunstzinnig mee aan de slag kunnen gaan. Omdat we weten dat actieve kunst- en cultuurbeleving belangrijk is, voor iedereen.

In een hub-project starten we met een groep van 10 tot 16 jongeren, afkomstig uit één bepaalde wijk, gemeente of stadsdeel. In een ontmoetingscentrum in hun vertrouwde omgeving zetten we een hub-lab neer: een paar computers, een printer/scanner en een paar usbhubs. Twee Piazza kunstenaar-begeleiders, door de wol geverfd in het cultuureducatieve veld, gaan met de jongeren aan de slag. Samen met de groep zoeken we uit wat voor de jongeren belangrijk, interessant of typerend is in hun buurt. Wat zijn de verhalen en waar spelen ze zich af? Wat is er mooi, wat is er lelijk? Hoe voelen ze zich bij hun ouders, hun vrienden, hun school? En hoe kunnen ze deze indrukken artistiek verwoorden en uitbeelden? Met hun eigen materiaal (smartphones, camera’s) trekken de jongeren samen met de kunstenaars de buurt door en registreren ze op hun eigen en misschien eigenzinnige manier hun omgeving zoals ze die zelf beleven, in het medium dat ze zelf verkiezen. De aanpak die we gebruiken is een update van digital storytelling, gecombineerd met Piazza’s eigen beproefde methodiek. Transmediale drempelverlagende cultuureducatie, quoi!

Het eindresultaat is een kunstzinnige interpretatie van een buurt, gemaakt door jongeren uit de omgeving. Dat resultaat wordt op het einde van het project dan ook feestelijk gedeeld met de rest van de stad, met de jongeren als stralend middelpunt. Maar daar houdt het niet op; de jongeren zetten de content die ze gemaakt hebben ook zelf –onder professionele begeleiding- online op hun eigen sociale media profiel.

Vanuit deze HUB-website, gehost door Piazza, wordt naar deze resultaten doorgelinkt. Zo blijven de resultaten niet alleen beschikbaar, maar wordt ook de link gelegd tussen jongere, resultaat en project. En zo werken al deze jongeren mee aan een artistieke mapping van heel Vlaanderen.